Vattenlarm för din bostad

Statistik visar att vattenskador i badrummen minskar. Tekniken har gått framåt och hantverkare har blivit skickligare på att konstruera badrum på ett vattensäkert sätt. Fler och fler väljer också att installera vattenlarm i närheten av badrummet för att vara säker på att det inte läcker från något rör. Tyvärr så har vattenskadorna i köken tendens att öka från år till år. Nya byggregler har därför tillkommit för att minska risken för vattenskador i våra kök som ofta blir väldigt dyra historier för alla husägare. Till exempel ska alla golvbrunnar som monteras i träbjälklag monteras med en platta för att minska risken för vattenskador. 

Hur kan vattenlarm skydda mig från fuktskador? 

När man bygger ett kök ska man vara mycket noggrann med hur rören installeras. Man ska alltid ha ett vattentätt underlag på golvet och även vara försiktig med kondensvattnet. Man kan placera tvättmaskinen i köket men då måste det finnas en vattenfelsbrytare eller golvbrunn. Framför allt ska man installera ett vattenlarm i närheten av köket. Det är en billig investering som kommer att skydda hela ditt kök från läckage och vattenskador. Ett vattenlarm varnar dig innan de värsta fuktskadorna har uppstått och då är det mycket enklare att reparera skadorna. 

Kan jag installera ett vattenlarm själv?

Det är egentligen inte så svårt att installera ett vattenlarm på egen hand men har man aldrig gjort det innan så kan det vara god idé att ta hjälp av en hantverkare, till exempel en rörmokare. Be också rörmokaren inspektera dina rörinstallationer när han eller hon installerar vattenlarmet. Visserligen kan rör hålla upp till femtio år men det är långt från säkert att just dina rör håller så länge och kanske att du inte ens vet hur gammalt ditt rörsystem är. Bor du i ett äldre hus har du förmodligen ingen vattenfelsbrytare, då bör du absolut investera i ett vattenlarm. 

Behövs vattenlarm i sommarstugan? 

Självklart ska du också ha ett vattenlarm i sommarstugan. Där har man ofta lite äldre rörsystem som kanske inte har blivit underhållna. Många har till vana att stänga av vattnet i fritidshuset inför vintern, då måste man se till att man tappar ur allt vatten ur rörsystemet samtidigt annars kan det bli läckage. Det är också viktigt att, förutom att ha ett vattenlarm, låta värmen stå på under vintern. Givetvis behöver det inte vara jättevarmt när ingen använder bostaden men en liten grundvärme behövs för att inte rören ska frysa.