Hur är det att jobba som redovisningskonsult?

Hur är det att jobba som redovisningskonsult?

Vill du börja jobba på en redovisningsbyrå i Stockholm eller annan del av landet? Eller vill du ansvara för ekonomin i ett företag med annan verksamhet? Som redovisningskonsult ansvarar man för administration och ekonomi, och de exakta arbetsuppgifterna kan variera lite från arbetsplats till arbetsplats. Framtiden ser ljus ut och lönen är förhållandevis god – men hur är det egentligen att jobba med det? Vi har pratat med redovisningsbyrån.nu och fått följande svar.

Arbetsuppgifter

En del redovisningskonsulter har ett mer övergripande ansvar över en verksamhets ekonomi, medan andra är mer specialister. Jobbar du på en redovisningsbyrå i Stockholm eller i annan stad, snarare än ett företag inom en annan bransch, så kan sannolikheten vara större att du är specialiserad inom något. Den som jobbar på redovisningsbyrå får ofta arbeta med till exempel ekonomisk rådgivning åt flera olika kunder.

Man kan också arbeta med saker som löpande bokföring, avstämningar, bokslut, moms- och arbetsgivardeklarationer samt deklarationer. Det är inte ovanligt att man ägnar sig företagsrådgivning och affärsutveckling. Den inriktning man väljer beror på vilka kunder man har och stora de är. Jobbar man på en redovisningsbyrå i Stockholm kanske man har fler stora kunder än om man jobbar på en byrå i en mindre stad.

Anställd eller egen firma

Som redovisningskonsult har man goda möjligheter att påverka sina arbetstider och arbetsplatser. Många väljer att vara fristående konsult, medan andra starar en egen byrå, söker anställning hos en etablerad byrå eller på ett företag vars kärnverksamhet inte är ekonomi eller redovisning.

Konkurrens och framtidsutsikter

Framtidsutsikterna för redovisningsekonomer är goda. Något som har påverkat arbetsmarknaden är att revisionsplikten slutade gälla för mindre aktiebolag för ett par år sedan. Det här innebär ökade möjligheter för byråerna att erbjuda utökad service till kunderna.

Enligt Arbetsförmedlingen råder det liten konkurrens på arbetsmarknaden på ett års sikt. På fem års sikt så kommer det att råda balans. Det innebär helt enkelt att det finns ungefär lika mycket kompetens som efterfrågas på marknaden.

Konkurrensen om jobben skiljer sig åt mellan olika delar av landet, dock. Sannolikt kommer det vara lättare att hitta jobb på en redovisningsbyrå i Stockholm än i exempelvis Örebro, där myndigheten menar att det är lite högre konkurrens om jobben.

Idag finns ungefär 26 000 anställda redovisningsekonomer i landet – cirka fyra femtedelar är kvinnor.