Bor man i hus och vill minska sina driftkostnader är bergvärme ett bra och effektivt alternativ. Det finns dock många modeller och leverantörer av själva värmepumpen så det kan vara svårt att veta vilken man ska köpa till sitt uppvärmningssystem. Nedan följer några tips för hur man hittar och väljer rätt bergvärmepump.
Se över utbudet
Firman som borrar hålet i berggrunden och installerar bergvärme hemma hos dig vet förmodligen en hel del även om värmepumpar som passar till systemet. Ett bra tips kan vara att fråga om dom har några speciella rekommendationer på vilken pump som kan passa bäst i just ditt hus. Att få råd från en expert är alltid det bästa, även om man kan se över utbudet på egen hand också. Kolla igenom hemsidor hos olika leverantörer och jämför några pumpar mot varandra så kommer du säkert få en känsla för vad som kan tänkas passa bäst för det aktuella hushållet.
Kvalitet är en prisfråga
Bergvärme är ett system med lång och effektiv livslängd, och väljer man dessutom en pump av hög kvalitet kommer man inte behöva lyfta ett finger på många år. Det finns bättre och sämre alternativ på marknaden i olika prisklasser. Man gör helt rätt i att investera i en pump som är lite dyrare och av högre kvalitet än att köpa en billig variant som kanske bara håller några år. Väljer man det sistnämnda är risken större att pumpen börja krångla eller rent av gå sönder och dyra reparationer kommer behövas, och har man riktigt otur kanske man måste köpa en helt ny.
En riktigt bra pump för bergvärme håller i drygt 15–20 år utan några större problem medans en av sämre kvalitet har gjort sitt efter 10 år. Det finns dock flera saker som avgör hur länge en pump håller, exempelvis hur mycket den används och hur hårt den får jobba.
Välj rätt storlek
Värmepumpar anpassade för bergvärme finns i flera olika storlekar och det är viktigt att man väljer rätt för att inte pumpen ska slitas ut. Har man valt en underdimensionerad värmepump kommer den arbeta på högsta effekt i princip hela tiden. Har man däremot valt en bra storlek kommer den inte behöva jobba lika hårt för att hålla värmen uppe i huset.
Tänk även på att man alltid måste anmäla en installation av en bergvärmepump till kommunens miljöförvaltning, annars riskerar man en straffavgift.