Allt du behöver veta om takrenovering

Att taket är en utav en byggnads viktigaste delar råder det inga tvivel om och det är därför viktigt att man tar hand om sitt tak. Som villaägare kommer det säkerligen något tillfälle då en takrenovering kan komma att bli nödvändig – men det finns också saker man kan göra för att öka livslängden. Här kan du läsa allt, eller åtminstone det som är bra att känna till, när det kommer till renovering och underhåll av tak.

Kontroller och underhåll av tak

Att göra regelbundna kontroller av sitt tak är viktigt – det kan göra att fel och brister upptäcks i ett tidigt skede, och därmed slipper man allt för stora skador. Vissa saker går till och med att se direkt från marken, så som om pannor har lossnat, spruckit eller liknande. Däremot kan det även vara klokt att ta en närmare titt, åtminstone en gång om året – förslagsvis efter vintern. Då är det bra att kolla så att taket verkligen håller tätt och det kan därför vara bra att ta en titt på underlagspappen också – som är den delen av ett tak som ofta slits ut först.

Det går även att kontrollera så att taket håller tätt inifrån, alltså genom att göra ett besök på vinden. Leta efter läckage, fuktrosor och liknande.

Takrenovering nödvändigt ibland

Trots noggrant underhåll kan en takrenovering ibland vara nödvändig – och kanske upptäcker du att det behövs just tack vare att du gjort din regelbundna kontroll. Takrenovering sker på olika vis beroende på vilken typ av tak det gäller. För den som till exempel har ett tak med tegel, – eller betongpannor kan det räcka med att byta ut trasiga pannor mot nya. Vid en mer omfattande takrenovering kan man behöva byta ut underlagspappen, vilket som tidigare nämnt inte helt sällan är det som slits ut först, även om plåten, pannorna eller vad det nu kan tänkas vara för takmaterial, ser bra ut.

Vid en takrenovering är det även vanligt att man tilläggsisolerar för att minska energiförbrukningen i fastigheten, vilket såklart är ett ganska omfattande arbete.

Olika takmaterial har olika livslängd så beroende på vad som finns på ditt tak kan det bli lite enklare att veta när det börjar bli aktuellt med en större åtgärd;

  • Plåttak – 50–60 år
  • Tegelpannor – 40–50 år
  • Betongpannor – 30–40 år