Ett stambyte i Stockholm utförs med cirka 30-60 års mellanrum. En vanlig missuppfattning är att det enbart är rörstammarna som innefattas av arbetet. Det är dock fler saker som behöver bytas ut än enbart dessa. För som du säkert känner till är det kutym att hela badrummet renoveras när arbetarna ändå är i farten.
Detta beror på att badrummet ändå påverkas av arbetet. Det är nämligen i detta rum man gräver fram de rörstammar som leder till och från bland annat toaletten. Av denna anledning brukar fastighetsägaren ofta se till att renovera badrummet i samma veva som stammarna byts ut.
Därför kan du räkna med att dessa delar i badrummet byts ut i samband med stambytet:
- Ytskikt
- Kakel och klinkers
- Toalett
- Handfat
- Elstigare
- Dusch och/eller badkar
Men är ett byte av stammarna verkligen att föredra framför till exempel en relining?
När används relining istället för ett stambyte?
I vissa fall används relining (rörinfodring) som ett alternativ till ett stambyte. Detta kan vara en bra lösning om budgeten för arbetet är begränsad. Å andra sidan har lösningen en kortare livslängd än ett regelrätt byte av stammarna. Dessutom kan du inte nödvändigtvis räkna med att få ett nyrenoverat badrum om en rörinfodring görs istället.
För denna billigare lösning är förvisso lite lindrigare för dig som bor i lägenheten. Men detta har alltså även vissa nackdelar. När en relining sker grävs inte rören fram och byts ut – istället sprutas en plast in på insidan av rörstammarna. Detta gör att rören täcks invändigt med en plast som gör att rörsystemet tätas. Detta anses dock vara en sämre lösning än ett stambyte i Stockholm.
Ett stambyte i Stockholm ger nästan alltid ett nyrenoverat badrum
Till skillnad från en relining ger ett byte av stammarna i princip alltid dig som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare ett nyrenoverat badrum. Resultatet av några veckors olägenhet är alltså ett nytt och fräscht badrum som är i bättre skick än tidigare. Detta är såväl trevligt som värdeskapande!
Detta är en anledning till att denna lösning uppskattas av många lägenhetsinnehavare. Dessutom är lösningen mer långsiktigt hållbar än en relining.