Allt som är värt att veta om BDT-vatten

BDT-vatten (gråvatten) utgör den större delen av avloppsvattnet i ett hushåll. Detta sett till den totala volymen av detta avloppsvatten jämfört med så kallat svartvatten. Såväl föroreningar som näringsämnen förekommer i högre utsträckning i toalettavfallet (svartvattnet).

Med det sagt är det faktiskt stor skillnad på BDT vatten och avloppsvattnet från toaletten på mer än enbart detta sätt. De skiljer sig nämligen åt på bland annat följande punkter:

  • Vattenmängd
  • Smittämnen
  • Växtnäringsämnen

Just BDT-vatten innehåller framför allt en betydligt större mängd vatten. Ditt gråvatten innehåller i regel uppemot 75-90 % vatten medan toalettavfallet består av blott 5-25 % vatten. Dessutom innehåller gråvattnet en större mängd organiskt material. Svartvattnet är dock rikare på såväl näring som smittämnen.

Vilka mer skillnader finns det mellan dessa bägge sorts avloppsvatten, kanske du undrar? Läs vidare så ska vi dela med oss av fler intressanta fakta kring gråvatten och svartvatten!

Det finns även risker med BDT-vatten

Som vi redan har nämnt, och som du säkert redan visste, är avloppsvattnet från toaletten (svartvattnet) mer förorenat än gråvatten. Men även BDT-vatten har vissa risker för bland annat miljö och för vår hälsa.

När det kommer till den miljömässiga aspekten brukar man dela in dessa i tre kategorier när vi pratar om gråvatten:

  • Organiska ämnen (BOD). Organiskt material som bryts ner är syrekrävande. Därför kan vatten som är rikt på BOD vara dåligt syresatt. Men det största potentiella problemet med organiskt material i gråvatten är att det kan täppa igen ditt avloppssystem och orsaka en otrevlig odör. BDT-vatten som är obehandlat eller som inte har renats tillräckligt och som når dricksvattentäkter kan dessutom försämra kvaliteten på dricksvattnet. Detta på grund av just det organiska materialet i vattnet.
  • Tungmetaller. BDT-vatten kan innehålla tungmetaller. Ofta kommer dessa ämnen från städning, matavfall eller tvättvatten. Faktum är att förekomsten av tungmetaller vanligtvis är högre i gråvatten än i svartvatten. Tungmetallerna kan förstås vara väldigt skadliga för miljön om de når ut till dricksvattentäkter och liknande.
  • Näringsämnen. En annan miljömässig föroreningsrisk med gråvatten har att göra med vattnets näringsämnen. Framför allt syftar vi då på förekomsten av kväve och fosfor. Ett normalhushåll genererar tillräckligt mycket fosfor varje år genom sitt BDT-vatten att mängden ska motsvara 0,25 hektars åkermarks avrinning.