Bodelning vid dödsfall – så gör man

Med ett bodelningsavtal kan man befoga svåra juridiska och ekonomiska frågor mellan två parter när det kommer till skilsmässa eller dödsfall. Det kan vara bra att skriva ett avtal för att nå ett samförstånd och få klarhet i hur egendom och tillgångar bör delas upp.

När man upprättar bodelning vid dödsfall mellan makar omfattas all egendom som inte är individuell egendom. För gifta par är det obligatoriskt att bodelning sker, det kan vara bra att ta hjälp av en jurist för att ta reda på vad egendom och andra tillhörigheter är värda. När en person i äktenskapet dör tar den efterlevande make/maka och dödsbodelägare hand om dödsboendet, både tillgångar och eventuella skulder. Dödsbodelägare kan ha rätt till delar av tillgångarna genom arv eller testamente och resterande lämnas till maka eller make.

Ta hand om tillgångar efter dödsbo

Om den avlidne var gift fördelas tillgångarna mellan efterlevande make eller maka tillsammans med eventuell dödsbodelägare. Dödsbodelägare kan vara make/maka, sambo, släktingar eller testamentstagare. Om man inte kan komma överens om uppdelningen av resurserna kan man anlita en boutredningsman. Innan bodelningen är utförd kan inget arv delas ut, det genomförs efter att bodelning utförts.

Bra att veta inför bodelning:

  • För att bodelningen ska kunna utföras krävs en bouppteckning som visar på den bortgångnas tillgångar och skulder
  • Bouppteckning behövs också för att visa på vilka som kan kräva arv
  • Om endast en dödsbodelägare finns behövs ingen bodelning
  • För gifta par och registrerade partnerskap avser samma regler
  • Som sambo kan man begära bodelning men är inte nödvändigt

Bra att utföra vid bodelning efter dödsfall

De som ansvarar efter en bortgång av en närstående är dödsbodelägare, dessa kan tillsammans hjälpas åt att hantera dödsboet. Man behöver till exempel komma överens om vad som behöver genomföras så som att se över räkningar, avsluta konton eller ta hand om värdepapper, man brukar ofta behöva ordna med begravning och kontakta banker efter bortgång. Om skulder eller räkningar finns och tillräckligt med pengar finns hos den avlidne går det att använda dessa pengar för att betala av skulderna. De flesta bankerna har även rutiner kring hantering av dödsbon, men ofta kräver man att pengarna inte används förrän en månad efter bouppteckningen genomförts.