Fixa myset ute med trädgårdsbelysning

Genom att placera ut trädgårdsbelysning runt om på gården skapas en mysig och ombonad känsla – och inte minst lyser det upp i mörkret. Det finns mycket att välja bland och många tips för att skapa rätt känsla, bland annat genom placering av belysningen. Läs mer om olika modeller och annat som kan vara bra att veta här.

Olika typer av trädgårdsbelysning

Det finns mängder av trädgårdsbelysning att välja bland för den som vill lysa upp i mörkret. Man kan blanda ”mysbelysning” med starkare lampor som fyller en mer praktisk funktion när man behöver just ljus eller så väljer man bara det ena. Oavsett kan lite belysning i trädgården skapa en helt ny känsla och dessutom en mer inbjudande sådan. Nedan följer tre exempel på trädgårdsbelysning, som alla är väldigt populära:

  • Markbelysning – Finns både med och utan markspett och kommer till exempel i form av spotlights. Perfekt för punktbelysning!
  • Solcellsbelysning – På vissa platser i trädgården kan det vara besvärligt med el – eller så vill man kanske bara slippa ha en massa kablar liggandes. Solcellsbelysning har blivit en väldigt populär typ av trädgårdsbelysning och finns i mängder av modeller – alltifrån lysande klot till strålkastare med rörelsesensor. Många modeller har även skymningssensor och tänds automatiskt när mörkret faller på.
  • Ljusslingor – Ljusslingor är en vanlig typ av trädgårdsbelysning under vintern, kanske framför allt julen, men fungerar lika bra året runt! Dessa ger ett ofta ett dämpat sken, och skapar en riktigt mysig känsla.

Placering och andra tips

Var ska man då placera all denna belysning? Egentligen finns inget rätt och fel – man kan placera den där det finns tillgång till el, eller var helst man önskar ha lite extra ljus när skymningen faller på. Det finns dock några riktigt bra tips som ger ett väldigt snyggt resultat. Att lysa upp en trädgårdsgång är ett bra exempel på tips och här kan man bland annat använda sig av belysning med tillhörande markspjut. Detsamma passar längs en rabattkant eller runt en uteplats också och framhäver det aktuella området på ett trevligt sätt.

Ett annat tips för att lysa upp trädgården på ett effektfullt sätt är att placera en eller ett par spot lights under ett träd. Själva lampan riktas från marken och upp mot trädkronan och belyser hela trädet underifrån, vilket ger både trevligt ljus och häftiga skuggor på samma gång.