Företag bedöms utifrån dess hemsida

Driver du ett företag? Har du en hemsida? Hur snabbt möter hemsidan besökarnas intention av besöket? Det är en viktig fråga att ställa sig då allt för många företag har kunder som ”vänder i dörren”.

Överlag är människor mer kräsna när det kommer till E-butiker i jämförelse mot en fysisk butik. Framförallt handlar det om att det är så extremt lätt att lämna butiken och på några sekunder besöka en annan butik. Det finns inte några hinder att lämna butiken och söka sig vidare. Att bygga hemsida till företag är någonting som alltid bör utgå från syfte och kundfokus.

Detta ställer även mycket höga krav på hemsidan. Om besökaren inte har sett vad den söker inom 20 sekunder tappar den intresset. Besökaren vill få den information som efterfrågas eller guidas vidare inom denna tid.

Företag tappar kunder genom dålig hemsida

Det går via flera olika analysprogram, exempelvis Google Analytics, att se hur många besökare en hemsida har. Det går även att se hur många sekunder de i genomsnitt har besökt sidan samt vilka undersidor de besökt. På detta sätt går det att spåra vilka sidor som de är på innan de lämnar hemsidan.

Väldigt många följer inte upp denna statistik utan ”hoppas” bara på att deras hemsida är så bra att besökarna verkligen kommer att komma dit och genomföra köp. Men statistik visar på något helt annat.

20 sekunder att… visa företagets hemsida

En person som vill boka hemstädning söker på nätet (oftast via Google) efter hemstädning i sin stad. Inom 10 till 20 sekunder vill personen ha hittat kontaktuppgifterna för att kontakta städföretaget. Har detta inte skett är alltså risken mycket stor att en ny sökning sker och ett nytt städföretag kontaktas. Som företag är det alltså mycket viktigt att veta vilken sökintention som personerna har som besöker sidan. En intention som därmed måste besvaras direkt på hemsidans första sida.

  • Kontaktuppgifter
    Många söker upp efter kontaktuppgifter. Detta inte minst om det är tjänsteföretag.
  • Produkt
    Har heminredningsbutiken den kopp som du söker? Hur kan besökaren blixtsnabbt hitta kategorin ”koppar” eller söka efter en specifik produkt via namn, produktnummer eller liknande
  • Bilda sig en uppfattning
    Hur seriöst är företaget? Hur duktiga är de egentligen på det de erbjuder? Vilken prisnivå erbjuds?

Testa hemsidan i företaget

Låt 10 personer bestämma sig i förväg för vilken information ska hittas. Låt de sedan söka sig in på sidan för att hitta den informationen. Ofta tar det mer än 20 sekunder….