Liten enskild firma? Överväg att skaffa ett redovisningsprogram online

För dig som har en mindre enskild firma är det inte alltid lönt att leja ut redovisning och bokföring på en extern firma. Samtidigt kan en hel del tid och energi gå åt, om man ska göra det manuellt. Idag finns det en mängd redovisningsprogram på nätet, som till exempel kan komma med följande fördelar:

  • Support under stora delar av dygnet
  • Möjlighet att sammanställa momsrapport i fil

Ett redovisningsprogram på nätet hjälper dig att hålla koll

När du sköter din egen redovisning är det också du som har bäst på koll på allt. Det kan hjälpa dig att få en ännu bättre koll på vad du behöver göra för att öka företagets lönsamhet. Givetvis kan du få samma information från en redovisningsfirma, men att själv ha minutiös koll på ekonomin är knappast en nackdel.

Många redovisningsprogram sorterar transaktionerna själva efter en tid. Ofta behöver du själv bara välja bokföringskonto första gången – därefter ges samma konto på liknande transaktioner som förslag. I många stämmer förslagen, och då kan det vara så enkelt som att trycka på ”OK”. Har du mest återkommande utgifter och intäkter, och inte särskilt många nya köp, så fungerar det friktionsfritt.

Det kan vara det bästa ekonomiska valet

Om du inte har särskilt stor ekonomi i firman kan du spara en hel del pengar på att själv göra bokföringen i ett redovisningsprogram. Medan kostnaderna visserligen varierar från program till program, så är det för många mindre aktörer ett sunt ekonomiskt val.

Ofta betalar du per kvartal eller per månad. Som ett exempel på vad det kan kosta, så tar ett av de stora programmen på marknaden en avgift som börjar på 189 kronor i månaden. Då ingår gratis support.

Det går snabbt

Moderna redovisningsprogram är ofta ganska duktiga på att göra det enkelt för dig. Som nämnt under rubriken ovan, ”Ett redovisningsprogram på nätet hjälper dig att hålla koll”, så kan programmen ofta känna igen dina transaktioner. På så vis är det många gånger bara att trycka på ”OK” vid bokföringen.

Oftast får du också en god överblick tack vare olika rapporter, så som balansrapporter och resultatrapporter. Momsrapporter brukar också vara lättöverskådliga, om du någon gång vill gå tillbaka i företagets ekonomi.

Lycka till!