Relining eller stambyte – vilket ska jag välja?

Har du hamnat i den tråkiga situationen att du behöver reparera rörsystemet i din fastighet? Om så är fallet har du kanske redan börjat fundera på huruvida du ska välja relining eller stambyte? Bägge dessa metoder har sina för- och nackdelar. Läs vidare så ska vi förklara vilka dessa är!

Därför behöver du byta stammarna eller göra en relining

Med tiden blir dessvärre rörsystemet gammalt och slitet. Detta är fullt normalt och det är tyvärr inte mycket du kan göra åt saken. Systemet används trots allt flera gånger dagligen och detta medför ofrånkomligen ett visst slitage. Dessutom brukar en rad olika problem uppstå i takt med att rörsystemet åldras.

Även om det inte verkar särskilt lockande att behöva reparera rören kan du göra saken lite mer lätthanterlig genom att göra rätt val. Vi syftar då på valet mellan relining eller stambyte. För bägge dessa metoder kan användas till att få ordning på ditt rörsystem och återställa dess normala funktion. Båda är också effektiva men lämpar sig bäst för olika situationer.

Så väljer du mellan relining eller stambyte

En rörinfodring (relining) har fördelarna att metoden:

  • inte kräver att rören grävs fram och byts ut
  • i många fall kan utföras på bara en arbetsdag
  • kräver färre personer som involveras i arbetet
  • medför minimala störningar för de boende i fastigheten
  • kostar mindre än att byta stammarna.

Men i själva verket handlar det faktiskt inte om att en relining eller ett stambyte är bäst. Den ena metoden är egentligen inte bättre än den andra. Däremot bör du välja den ena framför den andra beroende på den unika situation som du står inför.

I vissa fall är rörinfodring den metod som är mest lämplig att använda sig av. I andra fall kan du istället behöva byta stammarna helt och hållet. För att undvika att trassla in dig i detaljerna kring detta bör du ta hjälp av ett proffs. Ta in en expert som kan hjälpa dig att avgöra vilken av metoderna som är bäst i ditt unika fall. Genom att göra detta får du ett rakt svar och slipper grubbla mer på denna fråga!